Bomba zegarowa dla zdrowia tyka

Liderzy Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC przyłączają się do protestu rolników.
Jadwiga Łopata - laureatka ekologicznego Nobla i Sir Julian Rose, dołączają do rolników protestujących przeciwko złym regulacjom prawnym oraz brakowi autentycznego wsparcia państwa dla społeczności rolniczej. 

ICPPC wymienia trzy kluczowe problemy, które wymagają natychmiastowej interwencji Rządu RP


1. Przeciwdziałanie wyprzedaży polskiej ziemi zagranicznemu kapitałowi
2. Natychmiastowe wprowadzenia bezwzględnego, ustawowego zakazu rejestracji odmian, obrotu i upraw genetycznie modyfikowanych nasion i roślin w Polsce.
3. Zalegalizowania sprzedaży bezpośredniej przez rolników  zarówno nieprzetworzonych, jak i przetworzonych produktów  żywnościowych oraz dostosowania przepisów sanitarnych do skali     produkcji tak, aby były one korzystne dla małych i średnich  gospodarstw rodzinnych i dla konsumentów, którzy poszukują dobrej  jakości żywności.

Czytaj więcej...

Jak wygląda obraz zdrowia polskich pracowników? Praca, Zdrowie, Ekonomia

Ile kosztuje choroba? Czy możemy leczyć się skutecznie i efektywnie? Jak choroba pracownika wpływa na kondycję polskiej gospodarki? Te oraz wiele innych zagadnień prezentują autorzy  Raportu Zdrowia „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2009-2013”.

Choroba zawsze kosztuje. Kogo? Zarówno pracownika, pracodawcę, społeczeństwo, jak też całą gospodarkę. Chodzi przede wszystkim o zwolnienia lekarskie oraz o nieefektywną obecność w pracy . Ile? Pracodawca traci nawet 641 złotych rocznie w przeliczeniu na każdego zatrudnionego pracownika, a nie tylko tego, który choruje. Na szczęście, dzięki skutecznej, dostarczanej na czas opiece medycznej, ten koszt może być znacznie niższy.

Raport „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2009-2013” został przygotowany przez ekspertów Medicover na podstawie danych medycznych prawie 180 tys. zatrudnionych, w wieku 18-67 lat. Raport to unikatowa, 5-letnia analiza, obrazująca kondycję zdrowotną przeciętnego polskiego pracownika. Ze zgromadzonych danych wynika, że Polacy najczęściej odwiedzają lekarza z powodu badań kontrolnych i wizyt profilaktycznych - 64% (w tym wizyty z zakresu medycyny pracy, profilaktykę indywidualną oraz diagnostykę), a także w związku z infekcjami górnych dróg oddechowych (tak popularnych w naszej strefie klimatycznej przeziębień oraz grypy) – 40%. W dalszej kolejności skarżymy się na choroby układu ruchu, w tym bóle kręgosłupa (w sumie 22%). Ze zwolnień lekarskich korzystają przede wszystkim kobiety w ciąży, osoby przeziębione, mające problem z układem kostno – stawowym oraz urazami i zatruciami.

Czytaj więcej...

PKR we Wrocławiu – podsumowanie

„Przed nami nowa perspektywa budżetowa UE. Musimy sprawić, aby wspólnotowe i krajowe regulacje nie ograniczały rozwoju sektora rolno-spożywczego” – przekonywał Waldemar Pawlak, były premier i minister gospodarki, a obecnie prezes Fundacji Polski Kongres Gospodarczy podczas czwartego spotkania w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa.

15 września na zamku Topacz k. Wrocławia miał miejsce Polski Kongres Rolnictwa z udziałem przedstawicieli samorządu – wicemarszałka Włodzimierza Chlebosza, wójta gminy Kobierzyce Ryszarda Pacholika, instytucji branżowych – dyrektora OT ARR Jacka Sołtysa, dyrektor OT ANR Iwony Dyszkiewicz, zastępcy dyrektora ARiMR Jana Sochy, prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej Leszka Grali, a także ekspertów, rolników, reprezentantów sektora rolno-spożywczego.


Wicemarszałek Włodzimierz Chlebosz podsumował Program Rozwoju Obszarów Wiejskich w województwie dolnośląskim. „Na Dolnym Śląsku widać efekty unijnego wsparcia. Zrealizowaliśmy projekty związane z gospodarką wodno-ściekową, odnową i rozwojem wsi, poprawą infrastruktury. Powstało wiele targowisk, które zapewniają bezpośredni kontakt producenta z konsumentem”.

Czytaj więcej...

Sezon na zapomniane warzywa

Kilkadziesiąt lat temu warzywa takie jak topinambur, wężymord, pasternak czy jarmuż gościły regularnie w diecie Polaków. Nasze babcie potrafiły upichcić z nich prawdziwe rarytasy. Te tajemnicze dziś nazwy z łatwością odnajdziemy w starych, polskich książkach kucharskich. Dlaczego do nich nie zajrzeć? Zapomniane jarzyny, ze względu na swoje niezwykłe właściwości, wracają do łask. Z jakich powodów warto sięgać po te modne warzywa radzi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.


Dlaczego zapomnieliśmy o warzywach, które teraz przeżywają swoją drugą świetność?
Agnieszka Piskała: Jako głównego winowajcę możemy wskazać po prostu czas. Z biegiem lat zmienia się moda na wszystko, również na naszą kuchnię. Po drugiej wojnie światowej, powszechnie uprawiany pasternak zamieniono na popularnego ziemniaka, a jarmuż na znaną nam dobrze kapustę. W czasach komunizmu, topinambur, wężymord czy wspomniany wcześniej pasternak były składnikami pasz zwierzęcych ze względu na swe niezwykłe wartości odżywcze. Współcześnie zapomina się już nawet o samej kulturze gotowania. Zabiegani, zapracowani ludzie sięgają po niezdrowe, szybkie dania, przez co zapominają o rodzinnych potrawach i wypierają tradycje kulinarne. Warto zatrzymać się na chwilę w codziennym biegu i przygotować posiłek „jak u mamy”.


- Niezwykłe wartości odżywcze? Co takiego kryją w sobie te zapomniane warzywa, co mogłoby skłonić nas do sięgnięcia po nie? Kiedy są dostępne?
Agnieszka Piskała: Korzyści, które przyniesie nam spożywanie wspomnianych warzyw jest o wiele więcej niż sobie wyobrażamy. Pomijając oczywiste walory smakowe, warto wspomnieć o ponadprzeciętnych wartościach odżywczych. Przykładowo jarmuż jest uważany za superfood, czyli za produkt o bardzo wysokiej zawartości składników korzystnie wpływających na nasz organizm, za tak zwaną „bombę witaminową”. Sezon na niego właśnie trwa, więc warto wybrać się do pobliskiego sklepu. Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustowatych, ma piękne zielone liście w których kryje się bardzo dużo chlorofilu, karotenu, witaminy E czy witamin z grupy B. Jeden kubek surowego jarmużu to aż 70% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto jarmuż zawiera błonnik, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę, która wpływa na poprawę wzroku. Umieszczenie jarmużu w naszej diecie to z pewnością dobry pomysł, ale musimy pamiętać, że jedzenie jego dużej ilości spowalnia wchłanianie jodu, na co powinny uważać osoby z tarczycą. To warzywo zawiera również szczawiany, więc zbyt duże spożycie nie jest wskazane z kolei dla ludzi, którzy mają problemy z kamieniami nerkowymi typu szczawianowego.

Czytaj więcej...

Proces legislacyjny ustawy o GMO

Sukces Koalicji Polska Wolna od GMO, proces legislacyjny kontrowersyjnej ustawy o GMO wstrzymany

W dniu 10.09.2014 odbyło się posiedzenie Komisji Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa Sejmu RP, w trakcie którego posłowie PO i PSL zamierzali przegłosować ostateczna wersję projektu zmiany ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych, który w ocenie Koalicji Polska Wolna od GMO otwiera nasz kraj na niekontrolowane uprawy roślin transgenicznych.

Na początku obrad, przedstawiciel Koalicji -Paweł Połanecki , złożył, na ręce Przewodniczącego Komisji -posła Stanisława Żelichowskiego, wniosek o wprowadzenie do porządku dziennego i przegłosowanie poprawek zmierzających do wprowadzenia ustawowego zakazu obrotu i upraw
roślin GMO .

Wniosek ten nie został uwzględniony. Jednak w trakcie debaty nad poprawkami autorstwa PO i PSL-u, wprowadzonymi w drugim czytaniu, wykazano, zgodnie ze stwierdzeniem przedstawiciela Koalicji PWodGMO, oraz, co trzeba podkreślić, przy wydatnym udziale posłów Jana Szyszki i Dariusza Bąka z klubu Prawo i Sprawiedliwość , iż ustawa w znacznej części dotyczy upraw GMO i dlatego nie powinna być dalej procedowana z powodu braku konsultacji społecznych oraz nie dokonania niezbędnych uzgodnień między resortowych. Pomimo tego, Przewodniczący Żelichowski usiłował  przeforsować przyjęcie wszystkich poprawek, prawdopodobnie z zamiarem przedstawienia końcowego sprawozdania pod ostateczne głosowanie kontrowersyjnej ustawy Sejmu na bieżącej sesji.

Czytaj więcej...

Strona 4 z 7