Czy najlepszy rolnik będzie Polakiem?

Ruszyła kolejna edycja międzynarodowego konkursu „Rolnik Roku”, organizowanego przez WWF. Tym razem wielki finał konkursu i uroczystość wręczenia nagrody najlepszemu rolnikowi regionu Morza Bałtyckiego odbędą się w Polsce. W poprzedniej edycji laureatem był Estończyk.


Celem konkursu jest pokazanie najlepszych, przyjaznych Morzu Bałtyckiemu praktyk, stosowanych w rolnictwie. Konkurs jest też doskonałą okazją, aby wyróżnić rolników prowadzących swoją działalność w sposób przyjazny dla środowiska i Bałtyku, m.in. poprzez zmniejszenie ilości szkodliwych zanieczyszczeń emitowanych z ich gospodarstw.

Konkurs promuje osoby, które podejmują dodatkowe działania wychodzące poza obowiązujące standardy, a tym samym mają znaczący udział w ochronie środowiska Bałtyku przed eutrofizacją oraz są przykładem dla innych rolników w naszym kraju. Aż 99,7% terytorium Polski należy do zlewiska Morza Bałtyckiego. Zdecydowana większość rolników, nawet z południowych regionów naszego kraju, ma wpływ na stan wód bałtyckich. Dlatego WWF zachęca rolników z całej Polski do wzięcia udziału w konkursie.

Czytaj więcej...

Fałszywe nadzieje w sprawie zakazu GMO

Podczas spotkania Rady Unii Europejskiej, ministrowie środowiska krajów unijnych omawiali przedstawioną przez Grecję adaptację propozycji Komisji Europejskiej dotyczącą zmiany procesu autoryzacji upraw roślin zmodyfikowanych genetycznie w krajach Wspólnoty.

Przedstawiona przez Grecję propozycja zamiast przedstawić wiążące i trwałe podstawy prawne, które zgodnie z zapewnieniami KE i Prezydencji Greckiej usprawniłyby proces zakazywania upraw roślin transgenicznych przez poszczególne kraje członkowskie, w rzeczywistości zawiera zapisy, które w praktyce mogłyby doprowadzić do gwałtownego rozprzestrzenienia się tych upraw w UE.

Zarówno propozycja Komisji Europejskiej, jak i Prezydencji Greckiej dopuszczają wprowadzenie zakazów tylko na podstawie argumentów innych niż te ujęte w ocenie naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), argumenty zdrowotne i dotyczące wpływu na środowisko naturalne. Jednak w przypadku postępowania sądowego to właśnie te argumenty stanowią prawnie wiążącą podstawę do wprowadzenia obostrzeń w handlu na terenie Wspólnoty.

Czytaj więcej...

Udział powierzchni ekologicznej w Polsce wzrasta najszybciej w UE

Tereny pod uprawę ekologiczną zajmują już 4,6% całkowitej powierzchni użytków rolnych w Polsce – wynika z danych Eurostat za 2012 rok. To wciąż mniej niż w Unii Europejskiej, gdzie procent ten wynosi 5,7, a uzyskany przez Polskę wynik plasuje ją dopiero na 15. miejscu. Jednak od 2005 roku udział eko gruntów w naszym kraju zwiększył się o 360%, co oznacza największą dynamikę wzrostu wśród państw członkowskich. Według GIJHARS w Polsce na koniec grudnia 2012 roku było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych, czyli o blisko 11% więcej niż w 2011. Wiele z nich swoje zdrowe wyroby zaprezentuje podczas organizowanych w Warszawie w dniach 4-6 kwietnia III Targów Regionalia, które w tym roku szczególnie silnie nastawione są na ekologię.

Najwyższy odsetek gruntów ekologicznych w stosunku do ogółu terenów przeznaczonych pod uprawę notuje w UE Austria (18,6%), dalej Szwecja (15,8%), a za nimi trzy kraje Europy Środkowo-Wschodniej: Estonia (14,9%), Czechy (13,1%) i Łotwa (10,6%). Na końcu stawki pod tym względem znajdują się Irlandia (1,1%), Bułgaria (0,8%) i Malta (0,3%).

Czytaj więcej...

Obecny trend żywieniowy. Jedz Lokalnie.

Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów
w najbliższej okolicy i nie tylko.

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po świeżą, nieprzetworzoną żywność, pochodzącą od sprawdzonych dostawców. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie powstaje coraz więcej miejsc, w których można ją kupić. Oprócz funkcjonujących od zawsze bazarków, niemal każde większe miasto może obecnie pochwalić się targowiskiem z ekologiczną żywnością. W samej Warszawie jest ich aż 8[1].

Amerykańskie stowarzyszenie, National Restaurant Association, co roku przeprowadza ankietę wśród szefów kuchni na temat najgorętszych kulinarnych trendów w nadchodzącym roku. Wśród 20 wskazanych przez kucharzy trendów na 2014 r., aż
5 dotyczy żywności lokalnej oraz zrównoważonego rozwoju[2].

Czytaj więcej...

"Zostawcie w spokoju dobrą żywność"

 

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (oraz Przyjaciele) rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej" żywności.

Czytaj więcej...

Strona 6 z 7